Nieuws overzicht

Familiehypotheken drijven woningprijzen op

Veel woningeigenaren sluiten bij hun familie een extra lening voor de aankoop van een woning. Door zo’n familiehypotheek kunnen huiseigenaren uiteindelijk meer geld lenen. Vaak te veel geld, zegt De Nederlandsche Bank (DNB) die dat onverstandig vindt. Bovendien drijven de extra familiehypotheken de woningprijzen op.

Lees verder

Ruim de helft 55-plussers wil wel kleiner wonen

Maar liefst 60 procent van de 55-plussers in Nederland wil in de toekomst kleiner gaan wonen. Terwijl nu nog ruim zes op de tien ouderen wonen in een huis met één of meer verdiepingen, hoopt slechts 9 procent dat zij hier op latere leeftijd nog wonen. Dat concludeert Achmea op basis van de Woontest waaraan ruim 15.000 55-plussers deelnamen.

Lees verder

Hoog eigen risico zorgpolis minder populair

Minder consumenten kiezen in 2024 voor een verhoogd eigen risico bij de zorgverzekering. Uit cijfers van vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat tot nu toe ruim 25 procent van de consumenten die overstappen van zorgverzekering kiest voor een verhoogd eigen risico. Voor 2023 was dat nog ruim 38 procent.

Lees verder

Rekening na ongecontracteerde zorg vaak onverwacht

Het afgelopen jaar bezocht ruim 14 procent van de Nederlanders een keer of vaker een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract had. Bijna 40 procent van hen kwam er pas achteraf achter dat ze zelf geld moesten bijbetalen.

Lees verder

Een op zes leende geld bij familie voor aankoop woning

Een op de zes huiseigenaren heeft voor de aankoop van hun woning geld geleend bij familie, naast de hypotheek bij de bank. Het gaat meestal om een beperkt deel van het benodigde bedrag. In ongeveer de helft van de gevallen is minder dan 20 procent van de totale hypotheek afkomstig van familie of vrienden.

Lees verder

Fouten bij kredietverstrekkers leiden tot te hoge leningen

Minstens tienduizend Nederlanders hebben teveel geld kunnen lenen voor hun hypotheek of persoonlijke krediet. Dit komt volgens de Autoriteit Financiële markten (AFM) doordat kredietverstrekkers fouten hebben gemaakt bij het bepalen hoeveel geld de klanten maximaal mogen lenen.

Lees verder

Meer starters actief op hypotheekmarkt

In november van dit jaar werden 32.180 hypotheken aangevraagd via het Hypotheken Data Netwerk (HDN), het platform waarover een groot deel van de hypotheekgegevens wordt uitgewisseld. In vergelijking met november 2022 is dat bijna een kwart hoger. In de maand november vorig jaar werden 26.406 hypotheken aangevraagd.

Lees verder

Detailhandel ziet omzet met bijna 5 procent stijgen

De detailhandel heeft in oktober 4,7 procent meer omgezet dan in oktober 2022. Er werden niet meer producten of diensten verkocht, maar de prijzen waren wel hoger. De omzet van de foodsector groeide met 6,0 procent, en de omzet van de non-foodsector met 2,4 procent. Online is 2,9 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

Lees verder

Cybercrime blijft volgens bedrijfsleven grootste gevaar

Het Nederlandse bedrijfsleven beschouwt cybercriminaliteit, bedrijfsstilstand en het tekort aan arbeidskrachten als de grootste risico?s van deze tijd. Dat blijkt uit onderzoek van Aon. De risico?s nemen snel toe, constateert Aon, mede dankzij digitalisering, de pandemie, de opkomst van artificial intelligence (AI) en door klimaatverandering.

Lees verder

Economische vooruitzichten verslechteren verder

Het conjunctuurbeeld was in november negatiever dan in oktober. Dat meldt het CBS. Op 10 van de 13 onderdelen die het CBS meet, scoort de index lager dan gemiddeld.

Lees verder